BCR scoate la vanzare cel mai mare pachet de neperformante din istoria Romaniei

BCR scoate la vanzare in bloc un pachet de NPL-uri de 3,6 miliarde de euro, practic cat a dat Erste la finalul lui 2005 pentru a cumpara 60% din cea mai mare banca locala, in cea mai scumpa achizitie din sistemul bancar romanesc.

BCR a scos la vanzare in piata cel mai mare pachet-bloc de credite neperfor­mante din istoria Ro­ma­niei, de aproximativ 3,6 miliarde de euro, echivalent in lei, mult mai mult decat discutiile initiale, ceea ce arata ca cea mai mare banca din Romania incearca sa-si curete cat mai repede bilantul afectat de criza.

Conform unor surse din piata, memorandumul de prezentare a tranzac­tiei a fost lansat, el adresandu-se unui grup destul de redus de investitori straini, care pot gestiona un deal de asemenea dimensiune.

Ofertele neangajante trebuie depuse pana la finalul lunii, urmand ca apoi sa inceapa si procesul de due-dilligence, respectiv de analiza si audit al creditelor neperformante scoase de BCR la vanzare. Apoi vor urma ofertele financiare, estimandu-se ca in T4 sa se inchida tranzactia, asta daca ofertele vor fi in parametrii asteptati de Erste, actionarul principal al BCR.

Valoarea tranzactiei s-ar situa intr-o marja cuprinsa intre 400 si 600 milioane de euro, suma extrem de impor­tanta si mare pe care nu foarte multi investitori din lume o pot mobiliza imediat. Din acest motiv, memorandumul de prezentare nu este adresat „tuturor“.

In acest pachet de NPL-uri sunt in­cluse credite din portofoliul BCR, dar si expuneri pe companii romanesti aflate in afara bilantului si care au fost parcate fie la Viena, fie in alta parte.

BCR a fost lovita in plin de criza, valoarea creditelor neperformante acu­mulate apropiindu-se de 30% din portofoliul total de credite, atat pe partea de retail, cat si la companii. Anul trecut, BCR a vandut in doua tranzactii peste 700 mil. euro credite neperformante, intr-un deal pretul a fost de zece centi la un euro, iar in al doilea de sase centi la un euro, conform unor surse din piata.

Pachetul scos acum la vanzare, de 3,6 mld. euro, este mai bun decat cele pla­sate anul trecut. Daca BCR va reusi sa vanda acest pachet, practic va pune punct celei mai negre perioade din isto­rie din punct de vedere financiar, in care problemele neperformantelor au devenit atat de complexe incat au defocusat banca de la activitatea ei de creditare. In banca s-a infiintat un departament spe­cial de work-out cu aproape 500 de angajati, care sa gestioneze NPL-urile.

Pentru Erste, achizitia BCR in 2005 pentru o suma imensa (3,75 mld. euro pentru 60% din capital) s-a transformat intr-un cosmar in anii de criza, cu schimbari de management si o gestiune din ce in ce mai dificila a afacerii.

Cu spatele la zid, avand in vedere ca achizitia BCR a fost pariul lui, Andreas Treichl, presedintele Erste, la adus in 2012 la Bucuresti pe Tomas Spurny, un bancher ceh-american, ca sa curete, sa restructureze si sa readuca pe linia de plutire cea mai mare banca din Romania, care finanteaza o treime din economie.

In criza, BCR a pierdut trei procente din cota de piata, ajungand la la finalul primului trimestru din acest an la 17%, cu active de 60,7 miliarde de lei (13,8 mld. euro).

 

 


Sursa: Ziarul Financiar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *