CEO angajat de statul roman

Stiti care este topul salariilor celor mai bine platiti manageri de la companiile din energie detinute de stat?

Managerii privati ai celor mai mari companii de stat de pe bursa au incasat impreuna 4,4 milioane de lei din sa­lariul de baza si bonusurile platite in 2014, primul an complet in care acestia s-au aflat la conducerea unora dintre cele mai profitabile firme listate.

In fruntea acestui top este Petru Vaduva, director general al transportatorului de gaze Transgaz (TGN), conduce in top cu echivalentul unui venit lunar de 150.000 lei, la o companie cu afaceri de 1,6 mld. lei. Petru Vaduva, cel mai bine platit „CEO la stat“, a in­casat anul trecut 1,8 mil. lei, potrivit calculelor ZF pe baza rapoartelor comitetelor de remunerare. La fel ca in cazul celorlalti directori, salariul de baza reprezinta o mica parte, doar 10%, din veniturile totale in cazul lui Vaduva, restul fiind bonusuri de performanta. Petru Vaduva a venit la conducerea Transgaz in 2013 de la grupul Tiriac Holdings, unde detinea functia de director general.

Urmeaza seful Transelectrica, Ion-Toni Teau, cu venituri lunare de 70.000 de lei la afaceri de 2,7 mld. lei.

Luand in calcul strict venitul de baza, cel mai bine platit CEO din sectorul de stat ar fi Virgil Metea, seful producatorului de gaze naturale Romgaz (SNG), care in 2014 a incasat un salariu lunar de 22.000 de lei net. Adunand toate bonusurile primite in anul 2014, inclusiv unele care il recompensau pen­tru performanta din 2013, Virgil Metea a incasat un venit net de 824.000 de lei, triplu fata de salariul sau de baza. Ve­nitul primit de la Romgaz in primul sau an complet de mandat a fost mai mare decat venitul anual incasat in 2012, cand conducea firmele de distributie de gaze si energie ale E.ON.

1-salarii-sefi


Sursa: Ziarul Financiar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *