Industria pune umărul la creşterea economică

Se anunta un plus de 3,3% al productiei industriale in primul trimestru. Industria, care in 2014 a contribuit cu 24% la formarea PIb si cu 0,9% la cresterea economica de 2,8%, continua sa creasca in 2015, chiar daca ritmul este mult mai mic decat cel de anul trecut. 

Inainte de a transmite primele estimari privind PIB-ul primului trimestru din 2015, Insti­tutul National de Sta­tistica (INS) a publicat datele pe T 1 privind productia industriala care indica o crestere de 3,3% (se­rie bruta) compa­rativ cu T1 2014.

Este un avans mult mai mic decat cel inregistrat in T1 2014, cand pro­ductia industriala a crescut cu 10% com­parativ cu perioada similara a anului precedent. Dar este o evolutie mai buna fata de prima luna din an cand productia industriala a avansat cu 1,2% fata de luna ianuarie 2014 sau fata de primele doua luni, cand ea a avut o crestere de 2,4% fata de primele doua luni de anul trecut.

In ultima perioada productia industriala a crescut cu 7,7% ca serie bruta si cu 0,3% ca serie ajustata.

Analistii economici se asteapta la o accelerare a productiei industriale pe masura ce vor creste investitiile productive. Acest aspect este foarte important tinand cont de faptul ca industria romaneasca participa intr-o proportie covarsitoate la formarea PIB – 24% anul trecut. In Uniunea Europeana media este de 15 %.

Prognoza de primavara a Comisiei Europene pariaza pe o crestere a investitiilor in 2015 de 3,2% si 4,2% in 2016.


Sursa: Ziarul Financiar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *